Zkoušela jsem péci v troubě, ale byly z toho spíše placky...
A pak jsem náhodou narazila na blog Cuketky a tam recept na pečení v kastrůlku: Chléb bez hnětení
Měla jsem okno s receptem otevřené několik dní, váhala jsem, hledala výmluvy. A pak podobný recept dávali v telce! A to už jsem nevydržela a hned ho upekla. (2.2.2014)
A to bych nebyla já, abych si to ještě nezjednodušila.
Suroviny:
- 3 hrnky hladké pšeničné mouky
- 1/4 kávové lžičky droždí (to bylo nejtěžší odměřit, nakonec jsem dala malinkatou moka lžičku)
- 1a 1/4 kávové lžičky soli
- 1 a 1/2 hrnku vody
Půl hodiny před koncem kynutí rozehřát troubu na 230°C včetně kastrůlku a pokličky. Stačí i kratší doba, ale musí být trouba opravdu rozehřátá. Pak těsto seškrábnout do kastrůlku pomocí stěrky,možno upravit tvar, přiklopit a rychle zavřít troubu. Já mám pojezdy v troubě, takže nemusím kastrůlek vyndavat ven...Chlebík se zapaří a na stěny se nepřilepí. Po 10 minutách jsem zkontrolovala barvu, cca po 20 minutách jsem chlebík vyklopila a ještě chvilku dopékala bez kastrůlku volně. Trochu popraskal, ale vypadalo to pěkně.
Byl dobrý, ale přeci jen to nebyl ten pravý domácí chléb. A proto jsem začala studovat návody na vedení kvásku.
Jak dopadl můj první kváskový chléb, najdete tady: Český chléb - můj první kváskový
Ahoj Hani,
OdpovědětVymazatvítej mezi blogerkami :-)
Ten chlebík voní až k nám a už se těším na další kousky. Ať se daří! Iveta
Díky, pečeme skoro denně. Blog se snažím vylepšovat, snad to budu stíhat...
OdpovědětVymazat