sobota 8. února 2014

Přemysl Kvas I. aneb první kvásek z kupovaného sušeného kvásku

Na poliklinice ve zdravé výživě jsem koupila malý pytlíček se sušeným kváskem. Bylo na něm napsáno, že vystačí na 1 kg mouky. No, stál 20 Kč, tak jsem si řekla, že by mi ten domácí chléb vyšel pěkně draho a že musím najít způsob, jak si kvásek doma pěstovat. Nejvíce mi pomohl web Vaříme zdravě: Jak začít s pečením kváskového pečiva

Takto odpočívá v lednici

Doporučuji začít s přípravou ráno.

Suroviny na 1.krok:
·         15 g sušeného žitného kvásku od firmy „Natural Jihlava“
·         400 ml vlažné vody
·         200 g celozrnné žitné hladké mouky

Promíchat a kvasit 24 hod přikrytý na teplém místě.Nechala jsem kynout kvásek v umělohmotné misce na radiátoru v kuchyni. Byl hned vedle místa, kde sedává dcera. Nejdříve tam večer seděla na návštěvě kamarádka, pak tam seděl manžel a nakonec dcera. No, a kvásek omylem zvrhla, roztekl se na stůl na vysvědčení! Naštěstí to byl jen výpis, ale polité jedničky vypadaly dost divně...Co se dalo, to jsem seškrála zpět a dala mísu na radiátor k manželovi do pokoje. A po chvíli manžel volal, ať si ho jdu sebrat, že také spadl...Naštěstí byl zabalen v igelitu, moc ho nevyteklo...Tak jsem ho přendala do umělohmotné hranaté mističky od zmrzliny, víčko jen položila a nezacvakla.

Suroviny na 2.krok:
·         100 ml vlažné vody
·         30 g celozrnné žitné hladké mouky

Promíchat a kvasit 24 hod přikrytý na teplém místě. Pak promíchat a počkat ještě cca 3 hod, až v něm bude hodně  bublinek a děr. Pak je připraven k použití. Možno část dle receptu odebrat na pečení. Se zbytkem pokračovat podle 3.kroku (nebo klidně s celým, pokud nebudete hned chystat těsto):

Suroviny na 3.krok :
·         50 ml vlažné vody
·         25 g celozrnné žitné hladké mouky

Promíchat a kvasit do večera přikrytý na teplém místě. Pak uložit do ledničky. Náš Přemysl Kvas I., jak ho pojmenoval syn (asi tušíte, co teď probírají v dějepisu…) bydlí v zmrzlinové krabičce volně přikrytý víčkem. Buď použiji jen kousek na nehnětený chlebík  nebo vezmu celý, přes noc namnožím na množství požadované v receptu (tj. přidám mouku a vodu v poměru 1:1 aby to v součtu dalo požadovanou hmotnost kvásku, který je v receptu třeba) a pak z něj zase kousek schovám (tj. tolik, co je nad požadovanou hmotnost do receptu). Tak se vlastně kvásek pořád omlazuje.




Je dobré si rozmyslet načasování, protože vytvoření potřebného množství kvásku z kousku (stačí 1-2 lžíce)  vzatého z lednice obvykle trvá 12 hod. Takže nachystat večer, přes noc vytvořit kvásek, ráno přimíchat zbytek dle receptu, kynout, hníst apod., jak vyžaduje recept a odpoledne či večer péci. No a ráno nemáte nic nebo jen zbyteček a už hledáte, co péci další den.

Žádné komentáře:

Okomentovat