Suroviny na 1.krok:
·
15 g sušeného žitného kvásku od firmy „Natural Jihlava“
·
400 ml vlažné vody
·
200 g celozrnné žitné hladké mouky
Promíchat a kvasit 24 hod přikrytý na teplém místě.Nechala jsem kynout kvásek v umělohmotné misce na radiátoru v kuchyni. Byl
hned vedle místa, kde sedává dcera. Nejdříve tam večer seděla na návštěvě
kamarádka, pak tam seděl manžel a nakonec dcera. No, a kvásek omylem zvrhla,
roztekl se na stůl na vysvědčení! Naštěstí to byl jen výpis, ale polité
jedničky vypadaly dost divně...Co se dalo, to jsem seškrála zpět a dala mísu na
radiátor k manželovi do pokoje. A po chvíli manžel volal, ať si ho jdu sebrat,
že také spadl...Naštěstí byl zabalen v igelitu, moc ho nevyteklo...Tak jsem ho
přendala do umělohmotné hranaté mističky od zmrzliny, víčko jen položila a nezacvakla.
Suroviny na 2.krok:
·
100 ml vlažné vody
·
30 g celozrnné žitné hladké mouky
Promíchat a kvasit 24 hod přikrytý na teplém místě. Pak promíchat a počkat ještě cca 3 hod, až v něm bude hodně bublinek a děr. Pak je připraven k použití.
Možno část dle receptu odebrat na pečení. Se zbytkem pokračovat podle
3.kroku (nebo klidně s celým, pokud nebudete hned chystat těsto):
Suroviny na 3.krok :
·
50 ml vlažné vody
·
25 g celozrnné žitné hladké mouky
Promíchat a kvasit do večera přikrytý na teplém místě. Pak uložit do
ledničky. Náš Přemysl Kvas I., jak ho pojmenoval syn (asi tušíte, co teď
probírají v dějepisu…) bydlí v zmrzlinové krabičce volně přikrytý víčkem.
Buď použiji jen kousek na nehnětený chlebík
nebo vezmu celý, přes noc namnožím na množství požadované v receptu (tj.
přidám mouku a vodu v poměru 1:1 aby to v součtu dalo požadovanou
hmotnost kvásku, který je v receptu třeba) a pak z něj zase kousek schovám
(tj. tolik, co je nad požadovanou hmotnost do receptu). Tak se vlastně kvásek
pořád omlazuje.
Žádné komentáře:
Okomentovat