pátek 30. ledna 2015

Celožitný chléb se slunečnicovými semínky

Snažíme se jíst zdravě a chléb pouze z žitné mouky je zdravější...Tak jsem se dlouho odhodlávala, pátrala, zkoušela a myslím, že ho mám. Tedy ten recept.
Děkuji FB skupině Pečem pecen, konkrétně Daně Vejsadové, jejíž poměr surovin mi přišel nejlepší. Jen postup jsem si zjednodušila.

Suroviny na kvásek:
50 g kvásku
600 g teplé (vlažné vody)
400 g chlebové žitné mouky



Zápara:
cca 1/2 hrnku slunečnicových semínek zalít horkou vodou

Další suroviny na těsto:
20 g soli
10 g kmínu (možno i více)
400 g chlebové žitné mouky

1.krok:
Kvásek vytvořím ze 600 g vody, 400 g chlebové žitné mouky a kousku kvásku z lednice (stačí cca 50 g, více kvásku může způsobit kyselejší chuť). Zamíchat stačí jen chvilku, používat robota z Lidlu a přímo v té samé míse, kde kvásek zamíchám, nechám ho aktivovat zabalený v igelitu 12 hod, v teple např. na radiátoru.  Současně zaliji slunečnicová semínka horkou vodou tak, aby byla potopená (zápara). Chystám tedy obvykle kvásek večer a ráno je aktivovaný. Odeberu zpět kus aktivovaného kvásku do lednice tak, aby mi v míse zbylo 1000 g.

2.krok:
Ke kvásku přidám sůl, kmín, 400 g chlebové žitné mouky a namočená semínka a opět nechám zamíchat robotem jen chvilku do promíchání. Opět zabalím do igelitu a dám mísu na teplé místo, cca na 3 hod kynout. Pokud potřebuji oddálit doby pečení, nechám kynout třeba jen 1,5 hod a pak dám do chladu (lednice, balkón). Konkrétně chléb na fotce kynul 1,5 hod na radiátoru a pak 3 hod na balkóně, kdy bylo kolem 5°C. Nestáčím, nedávám do ošatky. Těsto je stejně moc lepivé a pracovat se s ním moc nedá.

3.krok
Rozpálím troubu na 250°C včetně kastrůlku a pokličky. Těsto přendám stěrkou do kastrůlku, pokusím se trochu uhladit a naříznout (třeba řezákem na koberce, máme rádi prasklinky). Rychle přiklopím pokličkou a peču na 220°C 20 min. Potom stáhnu na 220°C a peču ještě 25-30 min.

Nechám chladnout na mřížce. Prý se má krájet až úplně studený, ale to my nikdy nedodržíme :)

Žádné komentáře:

Okomentovat