pondělí 17. března 2014

Fotopostup

Dávala jsem kamarádce kvásek. Dala jsem jí odkaz na můj blog, na MašktniciCuketku, FB stránky skupiny PečemPecen.cz. Ale chtěla začít hned a tak jsem vytvořila tento fotopostup. Berto ho jako inspiraci, jako ukázku, jak obvykle peču já...(A omluvte kvalitu fotek, obzvláště v průběhu pečení se mi nedařilo ostřit...).


1. Nejprve si nachytám kvásek z lednice (cca 2-3 lžíce, něco mezi 30-50g, je-li kvásek mladý, je možno dát i více), žitnou mouku (nejčastěji používám chlebovou Penam, nakupuji v Kauflandu), vodu (vlažnou), váhu, stěrku, mísu, igelit.


2. Do mísy dám kvásek.



3. Přidám 150g = 150ml vody.



4. Přidám 150g žitné mouky.




5. Míchám.


6. Seškrábnu stěny.


7. Zabalím do igelitu a dám na teplé místo na 10-12 hod (obvykle na mírně vlažný radiátor).


8.Takhle vypadá aktivovaný kvásek.


9. Po odhrnutí jsou vidět větší bubliny. NEZAPOMENU ODEBRAT KVÁSEK DO SKLENIČKY ČI MISTIČKY (na příští pečení - uschovat do ledničky volně přikrytý víčkem). V míse nechám 300g.


10. Nachystám si potřebné suroviny na těsto. Pekla jsem Bramborovo-pšenično-žitný chléb: Žitná mouka chlebová (po slovensky ražná :) ), pšeničná chlebová, bílý jogurt, voda, 2 uvařené brambory, semínka (tentokrát jsem použila lněná semínka, máme rádi i slunečnicová nebo dýňová semínka), mletý kmín, sůl (chybí na fotce) a váhu.


11. Přidám 80g žitné mouky, 420 pšeničné mouky a vidličkou rozmačkané brambory.


12. Dvě vrchovaté lžíce jogurtu doleji vodou tak, aby celková hmotnost byla 270g. Pokud mám, použiji místo toho podmáslí (1% tuku z Lidlu). Přidám do mísy.


13. Nakonec přidám 20-22 g soli, 1 vrchovatou lžíci mletého kmínu a semínka dle chuti (1-3 lžíce).


14. Zamíchám. Používám ruční mixér s hnětacími háky. Těsto se sice občas na začátku lepí a navinuje na háky, ale nechce se mi špinit další mísu od velkého robota...Hnětu = mixuji 5 minut.


15. Urovnám do bochánku (stěrkou).


16. Zabalím do igelitu a nechám kynout v teple. Doba kynutí je různá, většinou kolem 2-4 hod, těsto viditelně zvětší objem. Když si nejsem jistá, použiji prstový test - zmáčknu prstem těsto a pokud se rychle vrátí, ještě kyne. Pokud zůstane v těstě viditelný důlek, je čas dát těsto do trouby. Občas se těsto přilepí na prst a pak se řídím spíše tím, zda je těsta objemově více.


17. Tady je vidět, že je těsta na pohled více, stačí obvykle o polovinu. Někdy vyběhne více, někdy méně, ale většinou to pak dožene v troubě. Rozehřeji troubu, ve které mám kastrůlek včetně pokličky, na 250°C.


18. Nachystám si nožík na nařezání. Když chléb nenařežu, většinou praskne jinde, než na horní části. Při vkládání těsta do kastrůlku postupuji rychle (chňapky raději na obě ruce). Těsto stěrkou seškrábnu do kastrůlku, urovnám stěrkou povrchu, naříznu (třeba do kříže - většinou se těsto lepí a není zatím řez moc vidět), přiklopím pokličkou a zavřu troubu. Prvních 10 minut peču na 250°C, potom troubu stáhnu na 230°C a peču dalších 5 minut. Pak už je chléb tak vysoký, že by boural do pokličky, tak buď jen odklopím pokličku a peču chvilku bez ní nebo ho rovnou vyndám a dopékám volně. Celkem peču cca 40 minut, ale každá trouba je jiná, tak to chce na konci pečení hlídat.


Po 10 minutách.


Po 20 minutách.

Dopékání volně.


Kontrola - ještě trochu ztmavnout...


19. Po upečení nechám chladnout na mřížce.



20. Když chci měkčí kůrku, zabalím na chvilku (10-20 minut) do vlhké utěrky.


21. Těsně před nakrojením - většinou ještě vlažný :)


22. V řezu, tentokrát měl docela velké dírky, což máme rádi.





Žádné komentáře:

Okomentovat